Yoga

Yinyoga

Yinyoga är en lugn yogaform som till skillnad från dynamisk yoga fokuserar på mental styrka snarare än fysisk, och smidighet genom avslappning snarare än aktiv stretch. Genom att sitta och ligga i positioner i flera minuter får kroppen hjälp att komma ner i varv, genom medveten närvaro och passiv stretch. 

Fördelar med yinyoga

  • I yinyoga aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Kropp och sinne får en chans till djupavslappning, och stressnivåer minskar.
  • I yinyoga tränar du på acceptans som går att applicera på mängder av saker i livet – i jobb, mot smärta, livsförändringar… Genom mindfulness tränar du på att vara i känslan, att släppa taget, och att känna att allt förändras.
  • Yinyoga och mindfulness kan även hjälpa vid smärta, både genom acceptans men även ren fysisk förbättring då lång och passiv stretch mjukar upp kropp och leder.

Yinyoga passar alla! Ny som erfaren, och avsett kropp – vi anpassar positionen till kroppen och inte tvärtom.


Restorativ yoga

Restorative yoga” är återhämtande yoga, eller försvenskat – ”Restorativ yoga” – och jämfört från yinyoga är restorativ yoga ännu mer fokuserad på maximal vila. Yinyoga jobbar med passiv stretch men är ändå i ytterligheterna, medan restorativ vill vara i vila så mycket det bara går. Genom att bygga upp positioner som är maximalt vilsamma för kroppen och vara i positionerna i långa stunder (ofta 10 minuter) får kropp och sinne chans till djupavslappning.

Fördelar med restorativ yoga

  • Restorativ yoga är, i sin passiva form, effektiv mot fysisk och mental utmatthet
  • Restorativ yoga hjälper kroppen att producera avslappningshormon, oxytocin och prolaktin

Restorativ yoga passar alla kroppar och åldrar och är särskilt bra för dig som är negativt påverkad av stress.


Mindfulness

Både yinyoga och restorativ yoga använder sig av mindfulness. Genom medveten närvaro lär vi oss att notera hur kropp och sinne fungerar. Det finns olika tekniker för att träna på just detta; en teknik är kropps-scanning som är en naturlig del av yoga, framförallt vilsam yoga som yinyoga och restorativ yoga. Vi tränar på att se, vi tränar på att känna igen, och vi tränar på att acceptera.

Fördelar med mindfulness

  • Genom mindfulness får man en chans att träna och öka sin självinsikt
  • Mindfulness minskar stress

Mindfulness som verktyg passar alla inom formen för yinyoga och restorativ yoga, där det också ges en utmärkt möjlighet att få träna på just mindfulness. Att sitta i stilla vila utan yoga är en fantastisk teknik som varmt rekommenderas, och är en teknik man säkerligen kan träna på livet ut. Är du nyfiken på att lära dig, prova Headspace.